Ulje

Ulja i masti koje koristimo u svakodnevnoj prehrani predstavljaju glavni i rezervni izvor energije za naš organizam. Energija nam je potrebna za izvođenje svih tjelesnih aktivnosti i održavanje važnih tjelesnih funkcija (rada srca, disanja i drugih kemijskih procesa u stanicama i tkivima). 1 g masti iz hrane daje energiju od 9 kcal (37 kJ). Osim energetske, masti i ulja imaju i druge glavne uloge u našem organizmu:

► osiguravaju normalan rad našeg organizma
► sudjeluju u izgradnji i održavanju strukture stanica
► služe u sintezi antitijela i nekih hormona
► služe kao izvor topline i štite tijelo od ekstremnih temperatura
► omogućuju apsorpciju tvari koje su topive u mastima, prvenstveno vitamina A, D, E i K
► izvor su polinezasićenih masnih kiselina – esencijalnih masnih kiselina koje organizam ne može sam proizvesti nego ih mora unijeti hranom.

Prva kapljica jestivog i industrijski proizvedenog ulja u Hrvatskoj kapnula je u drvenu bačvu još davne 1916. godine u Palmotićevoj ulici 82 u Zagrebu. Bila je to „prakap” današnjeg svima znanog  Zvijezda ulja. Zvijezda je najveći proizvođač jestivih ulja i jedini proizvođač margarina i majoneza te delikatesnih proizvoda na bazi majoneze.

Oduvijek prateći najnovije svjetske i znanstvene trendove, Zvijezda je u svoje proizvode ugradila dva osnovna principa: visoku kvalitetu i stalnu brigu za zdravlje i zdravu prehranu.

Selektivan odabir biljnih masnoća i njihovo obogaćivanje drugim nutritivno vrijednim namirnicama čine Zvijezdine proizvode poželjnim dijelom našeg svakodnevnog jelovnika.

Najvrjednija su ona biljna ulja koja sadrže polinezasićene masne kiseline koje pomažu snižavanju kolesterola u krvi, a ima ih u suncokretovu i sojinu ulje, te mononezasićene masne kiseline koje se nalaze u repičinu i maslinovu ulju.


Jeste li znali?

Uravnoteženom prehranon s dovoljnom i poželjnom količinom masnoće podarit ćete svojoj koži najbolju njegu. Suha i ispucala koža znak je manjka esencijalnih masnih kiselina, koje tijelo ne može samo proizvesti i stoga se mora unositi hranom...