Masline

Masline imaju visok udio jednostruko nezasićenih masnih kiselina, tzv. oleinske kiseline, zatim željeza, bakra i prehrambenih vlakana, a ujedno su dobar izvor vitamina E. Upravo je taj vitamin prirodni antioksidans koji štiti naš organizam od svakodnevnog stresa.
 

Maslina ima bogatu povijest čiji su plod, ulje i list korišteni u prehrambene i ljekovite svrhe. Smatra se čudesnom biljkom koja se spominje još u Bibliji i grčkoj mitologiji. Dugovječnost, otpornost i ljepota – sve je to sažeto u plodu masline. Masline se beru dok su još zelene, a različitim metodama obrade dobivamo crne ili tamnoljubičaste masline. 

Osim po veličini i obliku, masline se razlikuju i po okusu, a koji može biti kiselkasto-gorkast, pikantan ili sladak. Danas se sve češće mogu pronaći masline bez koštica, ali i one punjene, paprikom ili bademom. Također je zanimljivo spomenuti da je ekstrakt lista masline učinkovit u borbi protiv niza bolesti, poput srčanih oboljenja, herpesa, artritisa, dijabetesa i još mnogih drugih, a čaj od lista masline je poznat kao odličan recept protiv viroze i prehlade.

Masline imaju mnogobrojne primjene u kulinarstvu, konzumiramo ih samostalno ili kao dodatak jelima, a nezaobilazan su sastojak ukusne mediteranske kuhinje. Tajna Zvijezda maslina u njihovoj je jedinstvenoj recepturi te pomno kontroliranim uvjetima proizvodnje.

 
Zvijezda Masline

 

 
Jeste li znali?

da se masline u Hrvatskoj većinom koriste za proizvodnju maslinovog ulja, a samo mali dio se koristi za proizvodnju konzumnih maslina!