Ketchup

Zvijezda ketchup


Riječ 'kečap' potječe od kineske riječi ke-tsiap, koje označava umak sličan onome koji se dobija od fermentiranog zrna soje. Umak je nešto kasnije postao popularan u Maleziji gdje je i postao poznat pod današnjim nazivom, a u 17. stoljeću, taj su kineski dodatak jelima otkrili engleski pomorci i riječ 'kečap' se, u pisanom obliku, prvi puta pojavljuje na zapadu oko 1690. godine.

 
Ketchup, hamburger
Prvi se puta kečap od pasirane rajčice u zapadnom svijetu počeo prozvoditi u 18-om stoljeću, no ti prvi kečapi bili su rijetki i zapravo nimalo slični današnjima. Rajčica je odličan izvor fitokemikalije likopena čemu može zahvaliti svoju crvenu boju. Znanstveno je dokazana zaštitna uloga likopena kod mnogobrojnih bolesti, osobito u prevenciji bolesti srca, a taj se karotenoid nalazi u rajčicama i svim njihovim proizvodima. Zanimljivo je spomenuti kako je apsorpcija likopena olakšana kada se ova molekula otopi u masti - drugim riječima, kuhanjem u ulju njezina blagotvorna svojstva još više dolaze do izražaja. 
Zvijezda  ketchup pommesfritesUz likopen rajčica još sadrži vitamine C i A. Ovi antioksidansi putuju našim organizmom neutralizirajući štetno djelovanje opasnih slobodnih radikala koji mogu izazvati oštećenja stanica i staničnih membrana. 

 


Jeste li znali?

Proizvod toliko omiljen među Amerikancima da svoje mjesto nalazi u 97% američkih kuhinja i na stolovima vecine američkih restorana